YUMEIHO® este o metodă terapeutică bazată pe acţiuni manuale efectuate asupra întregului corp uman în vederea păstrării sau ameliorării stării de sănătate; cuprinde circa 100 de manevre care se efectuează asupra întregului corp al pacientului. Este cunoscută şi sub denumirea de “Metoda de îndreptare a coxalelor, masaj şi presopunctura” sau “Masaj special Oriental Saionji”, însă denumirea originală este TERAPIA YUMEIHO®.

     TERAPIA YUMEIHO® constă în aplicarea metodică a unui ansamblu complex de procedee manuale şi exerciţii fizice în scopul restabilirii echilibrului funcţional al organismului uman, astfel fiind eliminate sau ameliorate o gamă variată de tulburări care pot genera atât îmbolnăviri acute cât şi suferinţe cronice.

    Deşi este o metodă concepută pentru a fi aplicată preponderent în scop preventiv se numeşte totuşi terapie Yumeiho deoarece ţelul principal al acesteia este tratarea sau diminuarea cauzelor tulburărilor funcţionale care, în timp, pot genera suferinţe cronice. De asemenea Terapia Yumeiho poate fi aplicată şi în scopul prevenirii sau încetinirii evoluţiei suferinţelor deja prezente.

Procedeele terapeutice manuale, aplicate în scop profilactic sau corectiv în cadrul terapiei Yumeiho, constau în: tehnici de manipulare osteo-articulare şi gimnastică mio-articulară pasivă; procedee de puncto-terapie (în principiu similare celor utilizate în presopunctură şi reflexoterapie); tehnici şi procedee speciale de masaj; elemente de stretching (întinderi, elongaţii); metode de corectare respectiv echilibrare a posturii, ale mersului şi staticii; exerciţii de optimizare a biomecanicii aparatului locomotor, etc.

Exerciţiile fizice practicate în cadrul terapiei yumeiho constau în: gimnastică specială numită YUMEIHO TAISO, însoţită de tehnici de respiraţie, metode de relaxare, etc.

Sorin Iga
preşedinte al Societăţii Române de Yumeiho,
instructor – terapeut gradul 6,
reprezentant internaţional al Institutului Internaţional de Medicină Preventivă Practică din Tokyo – Japonia

Leave a Comment