Cauza bolii este necunoscută, apare în jurul vârstei de 12-14 ani și evoluția ei se oprește la vârsta de 17-18 ani. În România afectează 11% din populație, băieți și fețe în egală măsură. În timpul procesului, la nivelul porțiunii de osificare al vertebrelor apare o perturbare a circulației, datorită căreia apare osteonecroză, urmată de o reinoire a țesutului. În timpul acetui proces, corpul vertebral este deosebit de sensibil în față forțelor externe și se deformează conform acestora. Fazele bolii pot fi urmărite pe imagini radiologice și stadiul final poate fi diagnosticat ușor: corp vertebral deformat, hemivertebra, care cauzează cifoză accentuată sau lordoză redusă. deformarea corpurilor vertebrale poate cauza și scolioză. Platourile vertebrale sunt rupte, inegale, frecvent apare nodulul Schmorl. Procesul poate fi asimptomatic, dar poate cauza și dureri la nivelul coloanei vertebrale, oboseală, reducerea mobilității, sensibilitate la presiune.

În cazul localizării la nivelul coloanei toracale: cifoza toracală crește, umerii cad în față, lordoza cervicală crește compensatoriu. Cu localizare în regiunea toracolombară: lordoza poate să dispară sau să se transforme în cifoză redusă.

În cazul bolii Scheuermann când se apelează la terapia cu corset nu există o regulă unitară a unghiului Cobb. În general, corsetul este indicat la o cifoză toracală cu gradul mai mare de 30′ Cobb, însă radiografia este decisivă. Operația este indicată în cazul unei cifoze toracale între 70′- 80′ Cobb, în vârful cifozei toracale se află vertebra T8. Peste 80′ Cobb, în cazul bolii Scheuermann, intervenția chirurgicală este importantă.

               Imagini pentru tratament hipercifoza scheuermann
Tratamentul optim este controversat.
Tratamentul este individualizat și depinde de:
  • vârsta pacientului;
  • severitatea hipercifozei; hipercifoza reductibilă are un pronostic mai bun;
  • existența durerii;
  • afectarea respiratorie sau neurologică.
Forme de tratament:  educarea pacientului/cooperarea pacientului este esențială pentru măsurile de “igienă” a spatelui, ameliorarea posturii și efectuarea kinetoterapiei.
Tratamentul conservativ
  • dispensarizare evaluări (individualizate) clinice și/sau radiologice la 6-12 luni;
  • repausul sportiv se impune la vârsta de 11-13 ani pentru fețe și 13-15 ani pentru băieți; restricțiile țin și de prezența factorilor de gravitate precum și de tipul sportului; se poate practica înotul.
  • avizul sportiv poate fi acordat la un sportiv aflat la sfârșitul perioadei de creștere;
  • tratament antiinflamator (non-steroidian);
  • kinetoterapie și reeducare posturală;
  • uneori este necesară ortezarea (corset tip Milwaukee), în cazul hipercifozelor evolutive, de obicei este necesar până la 2 ani de tratament.

Tratamentul chirurgical este extrem de rar, în general recomandat la curburi extrem de mari (70′-75′ Cobb), durere severă, apariția tulburărilor neurologice.